BTW wat moet ik ermee?

Wat moet ik met een btw-nummer?btw artiesten

Zijn mijn privé-gegevens in gevaar?

Iedere ondernemer heeft een ‘btw-nummer’ of omzetbelastingnummer. Bij zelfstandig professionals is dit nummer anders samengesteld dan bij bedrijven mét personeel. Als zelfstandige wordt jouw Burgerservicenummer erin verwerkt. Hoe krijg je een btw-nummer en wat kun je ermee?

Hoe krijg ik een btw-nummer?

Zodra je jouw bedrijf ingeschreven hebt bij de Kamer van Koophandel (KvK), worden jouw gegevens doorgegeven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst zorgt er vervolgens voor dat jij een btw-nummer ontvangt. Als je jezelf inschrijft als eenmanszaak, dan krijg je meteen een btw-nummer. Als natuurlijk persoon zit dit nummer aan jouw identiteit vast, je Burgerservicenummer (BSN) wordt er namelijk in vermeld.

Hoe ziet mijn btw-nummer eruit?

 Je kunt van tevoren al weten hoe je nummer eruit gaat zien. Je btw-nummer bestaat uit veertien tekens:
– Je bedrijf bevindt zich in Nederland en krijgt daarom de landcode ‘NL’;
– Je BSN wordt gebruikt in het midden. Deze bestaat uit zeven tot negen tekens. Bijvoorbeeld ‘123456879’. Als jouw BSN maar 7 tekens bevat, wordt de rest aangevuld met nullen, bijvoorbeeld ‘001234567’;
– De laatste drie tekens geven aan dat je een bedrijf hebt. Dit wordt aangegeven met de reeks ‘B01’ t/m ‘B99’. Als dit je eerste bedrijf is, krijg je ‘B01’. Als je al andere bedrijven hebt krijg je de extensie ‘B02’ of ‘B03’ enzovoorts.

Verschil met andere nummers

Als ondernemer heb je te maken met veel verschillende nummers. Kun je door de bomen het bos niet meer zien? Dit is het verschil met andere nummers:

Burgerservicenummer

Iedereen die staat ingeschreven bij de Basisregistratie Personen (BRP), ontvangt een Burgerservicenummer oftewel BSN. In het verleden was dit het sofinummer. Net als het btw-nummer is dit een uniek nummer, maar het verschil is dat dit gekoppeld is aan een natuurlijke persoon.

RSIN/fiscaal nummer

De afkorting RSIN staat voor Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer. Zoals de naam aangeeft, is het een nummer voor rechtspersonen en samenwerkingsverbanden. Voorbeelden hiervan zijn bv’s, verenigingen, stichtingen, vof’s en maatschappen. In het verleden was dit het fiscaal nummer. Deze oude benaming wordt soms nog gebruikt.

Btw-identificatienummer

Dit is een andere benaming voor btw-nummer.

Btw-nummer controleren

Wil je het Nederlandse btw-nummer van een klant controleren? Dan kun je dit doen via VIES, een website van de Europese Commissie. Als je hiermee een btw-nummer uit een andere EU-lidstaat wilt checken, lees dan eerst de uitleg van de Belastingdienst.

Hoe kom ik van mijn btw-nummer af?

Je wordt automatisch uitgeschreven bij de Belastingdienst zodra je jouw bedrijf uitschrijft bij de KvK. Je bent dan ook je btw-nummer kwijt. De Belastingdienst stuurt hier een schriftelijke bevestiging van.

Waar vermeld je jouw btw-nummer?

Je moet jouw btw-nummer verplicht vermelden op facturen. Jouw klanten kunnen jouw nummer opzoeken bij overheidsinstellingenom te kijken of jij een legitiem bedrijf bent. Vaak wordt er gedacht dat je jouw btw-nummer moet vermelden op je website. Dit is niet meer zo. Het beleid is aangepast waardoor je meer vrijheid krijgt. Je hebt nu een keuze uit vier manieren:

  1. Toon je btw nummer aan je (potentiële) klant. Bij webshops zijn de mensen die jouw website bezoeken altijd potentiële klanten, dus moet je jouw btw-nummer laten zien;
  2. Breng je btw-nummer in beeld op de plaats waar het contract wordt afgesloten;
  3. Maak jouw btw-nummer elektronisch toegankelijk op een adres dat jij aan je klanten geeft (bijvoorbeeld je website);
  4. Neem je btw-nummer op in bestanden waarin jij jouw diensten uitvoerig beschrijft, zoals in je algemene voorwaarden of offertes.

In feite hoef je het alleen te vermelden aan je klanten.

Identiteitsfraude

Zoals gezegd is jouw Burgerservicenummer verwerkt in je btw-nummer. Dit zorgt ervoor dat je een deel van jouw privacy weggeeft. Veel instanties zeggen dat je voorzichtig moet zijn met jouw BSN om identiteitsfraude te voorkomen. Als ondernemer is dit lastig. Met jouw BSN en KvK-nummer kan een persoon veel informatie over jou vinden. Je kunt voor je KvK-gegevens een document aanvragen om je zakelijke adres te veranderen. Zo kun je met toestemming het adres van je accountant of een plek waar je af en toe een kantoor huurt gebruiken als zakelijke adres. Je btw-nummer kun je helaas niet veranderen.

Zzp’ers krijgen nieuw btw-nummer in 2020

Er is meer duidelijkheid over de vervanging van het btw-nummer voor zelfstandige ondernemers. Voor 1 januari 2020 krijgen zzp’ers een nieuw btw-nummer, dat maakte de staatssecretaris bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Hiermee komt de Belastingdienst tegemoet aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om het BSN-nummer uit het btw-nummer te halen.
Afgelopen jaar heeft de AP het beleid van de Belastingdienst getoetst aan de AVG en geconcludeerd dat de Belastingdienst de wet overtreedt. De Belastingdienst verwerkt het burgerservicenummer (BSN) in het btw-nummer van zelfstandig ondernemers en dat is in strijd met de AVG. Het btw-nummer, dat voor een groot deel bestaat uit het BSN, is bedoeld om te communiceren met de overheid. Omdat het BSN te herleiden is naar een persoon, is het nummer kwetsbaar voor misbruik. Eigenaren van een eenmanszaak zijn immers verplicht om hun btw-nummer openbaar te maken. Hierdoor kunnen zij hun BSN niet beschermen.

Eind 2019 ontvangen alle betrokken ondernemers een nieuw btw-nummer, die zij vervolgens per 1 januari 2020 moeten gaan hanteren.